Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Χαλάνδρι, Αττική, Greece

Αναγνώστες

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Πάρνηθα: Κυκλική ποδηλατική βόλτα από την Ντράσιζα

Άλλη μία ποδηλατική κυκλική διαδρομή στην Πάρνηθα, "βασάνιζε" για αρκετό καιρό το μυαλό μου. Και αυτό γιατί εκτός από τους αρκετούς δασικούς χωματόδρομους που βρίσκονταν μέσα στον σχεδιασμό, υπήρχε κι ένα μονοπάτι το οποίο θα ήταν και ο "συνδετικός κρίκος" που θα μου επέτρεπε να ολοκληρώσω την συγκεκριμένη κυκλική πορεία. Το μονοπάτι μόλις που ξεπέρναγε το 1,5 χιλιόμετρο μήκος και σε παλαιότερο πέρασμά μου από αυτό, αρκετά χρόνια πριν (και μάλιστα με μηχανή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Trail Ride), η προσπέλαση ήταν αρκετά άνετη καθώς, σε όλο σχεδόν το μήκος του, ήταν διαμορφωμένο σε λούκι με ελάχιστες πέτρες ή δέντρα να εμποδίζουν την προσπέλαση. Όλα αυτά όμως, πριν από την φωτιά του 2007 η οποία με το πέρασμά της, δεν κατέστρεψε μόνο την χλωρίδα και την πανίδα, αλλά αλλοίωσε εντελώς και την μορφολογία του τοπίου. Έτσι το μόνο που μπορούσε να γίνει, ήταν να δω από κοντά αν το μονοπάτι ήταν σε προσπελάσιμη κατάσταση!

Η εκκίνηση έγινε, για μια ακόμα φορά από το "βολικό" πάρκινγκ του Τελεφερίκ.


Στο πάρκινγκ
 
Έτοιμος για αναχώρηση



 Η πορεία που ακολούθησα ήταν η συνήθης για την ανάβαση στο βουνό, από τον χωματόδρομο που περνάει από τον Άγιο Γεώργιο στο Κεραμίδι, δυτικά από την κορυφή Κυρά και στην συνέχεια ακολούθησα τον ίδιο κεντρικό δρόμο, που με έβγαλε τελικά στο Παλαιοχώρι της Αγίας Τριάδας.


Πάνω από τον Άγιο Γεώργιο
 
Αρκετά λουλούδια
 
Η κορυφή της Κυράς
 
Στο βάθος το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου

 Από το Παλαιοχώρι και μέσω του ασφαλτόδρομου κατευθύνθηκα μέχρι το διάσελο του Πανός.


Η πηγή Βιλλιάνι...

...ξεχειλίζει από νερό!
 

Η βρύση στο διάσελο του Πανός
 
Στο βάθος η Πλατυβούνα μέσα από τα αποκαΐδια
 
Η "καμμένη" θέα προς τα βόρεια
 
Παπαρούνα
 
Bike cockpit!
 
Αριστερά η Πλατυβούνα και δεξιά η Κρισιγιώνα


Από το διάσελο του Πανός και για 3 περίπου χιλιόμετρα η πορεία ήταν απολαυστική καθώς κινήθηκα σε ήπια κατηφορικό χωματόδρομο πολύ καλής βατότητας και με όμορφες εναλλασσόμενες στροφές.  Αφού πέρασα την διασταύρωση με τον δρόμο που πηγαίνει προς τις πηγές της Γκούρας, συνέχισα ευθεία προς τη νοτιοδυτική πλευρά των κορυφών Κρισιγιώνα και Κράκουρα. Παρ' ότι η προσπέλαση από τους συγκεκριμένους δρόμους είναι μάλλον σπάνια, η κατάστασή τους είναι αρκετά καλή.


Στην διασταύρωση για την Γκούρα

Η θέα προς τα πίσω
 
Στο σημείο που ο δρόμος συναντάει το πλάτωμα κάτω από την κορυφή Κράκουρα, περνάει το μονοπάτι που συνδέεται με τον κύριο χωματόδρομο Φυλής - Αυλώνας, κατεύθυνση την οποία ακολούθησα. Στην αρχή το τοπίο αποτελούνταν από αραιοκαμμένα δέντρα, έντονη χαμηλή βλάστηση και θάμνους, ενώ το μονοπάτι εκτός από ένα - δυό σημεία, ήταν ιδιαίτερα φανερό.


Πράσινο και μαύρο



Μαύρη απελπισία

Προς τις ψηλές κορυφές


Στο βάθος το Άρμα

Στην συνέχεια όμως, το μονοπάτι εξαφανιζόταν σχεδόν στο μεγαλύτερο μήκος του μέχρι τον χωματόδρομο. Τα πάρα πολλά πεσμένα καμμένα δέντρα, τα πολλά διάσπαρτα κλαδιά, αλλά και η πλούσια νεαρή θαμνοκάλυψη εκεί που κάποτε υπήρχε μονοπάτι, έκαναν την πορεία ακόμα δυσκολότερη. Μετά από πολλές γρατζουνιές στα πόδια, έφτασα στο χωματόδρομο. Τελικά το πέρασμα, του κάποτε άνετου μονοπατιού, ήταν πλέον μία μικρή περιπέτεια, αλλά άξιζε τον κόπο!


Το μονοπάτι αρχίζει να κλείνει
 
Αναγέννηση


 
Στο βάθος η Κρισιγιώνα απ' όπου ήρθα
 
Πίσω φαίνεται ο δρόμος που πηγαίνει προς τον Αυλώνα
Συνέχισα στον κεντρικό χωματόδρομο με κατεύθυνση προς την Φυλή για 3 περίπου χιλιόμετρα, μέχρι την διασταύρωση στο Κλημέντι, όπου και έστριψα κατηφορίζοντας προς το ρέμα Γκούρας και το ρέμα Μποντιά. Υπέροχες κατηφόρες σε δασωμένα και πάλι τοπία, με πολλά τρεχούμενα νερά να συντροφεύουν την πορεία μου. Από τα πιο ωραία τμήματα όλης της βόλτας, βρίσκονταν σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής.


Στην καλύβα στο Κλημέντι
 
Από το Κλημέντι φαίνεται η Κυρά στο Βάθος


Το ρέμα της Γκούρας...
 
...έχει αρκετό νερό


                             
                                                     "Το πέρασμα του ρέματος"



Η διαμορφωμένη πηγή...
 
...βγάζει το νερό μέσα από το βράχο!
 
Τοπίο μαγικό που σε απαλύνει από την κούραση
 
Το δάσος είναι πολύ πυκνό
 
Τα νερά πιο κάτω θα περάσουν από το φαράγγι της Γκούρας

Συνέχισα την πορεία μου μέσα σε δασωμένη περιοχή μέχρι την διασταύρωση του δρόμου με το μονοπάτι που πηγαίνει στο σπήλαιο του Πανός από το ρέμα του Μποντιά. Λίγο μετά από εκεί, και καθώς άρχισε η ανηφόρα, το καταπράσινο τοπίο το διαδέχθηκε και πάλι το ξερό και καμμένο περιβάλλον που άφησε η φωτιά του 2007.


Το ρέμα Μποντιά

Το μονοπάτι για το σπήλαιο του Πάνα

Η επιστροφή μέχρι την βάση της Κυράς ήταν αρκετά κουραστική, καθώς εκτός από το καμμένο τοπίο, είχε και πολύ έντονη ηλιοφάνεια.


Το Κλημέντι στο βάθος και οι βορειοδυτικές κορυφές

  Στη συνέχεια βγήκα στον δρόμο που είχα ξεκινήσει το πρωί, και κατέβηκα μέχρι πριν το τελευταίο πέταλο, στο σημείο όπου τον διασχίζει το μονοπάτι που έρχεται από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, 2,5 περίπου χιλιόμετρα πριν την άσφαλτο. Εκεί μπήκα δεξιά και ακολούθησα το μονοπάτι με κατεύθυνση προς την Αμυγδαλέζα. Το μεγαλύτερο τμήμα του μονοπατιού ήταν ποδηλατήσιμο χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, και μόνο σε λίγα σημεία έπρεπε να κατέβω και να το πάρω στα χέρια. Όλο το μονοπάτι ήταν εξαιρετικά πυκνό από βλάστηση, τόσο από δέντρα όσο και από χαμηλούς αλλά και ψηλότερους θάμνους. Κινούνταν παράλληλα με το ρέμα του Αγίου Γεωργίου για 2 περίπου χιλιόμετρα. Κάπου εκεί πέρασε το ρέμα από την άλλη πλευρά και λίγο αργότερα συνάντησα μία διασταύρωση στην οποία ακολούθησα το αριστερό τμήμα του μονοπατιού που μετά από λίγο με έβγαλε σε χωματόδρομο. Συνεχίζοντας και περνώντας από το Μετόχι, έφτασα γρήγορα στο πάρκινγκ του Τελεφερίκ συμπληρώνοντας 35 περίπου χιλιόμετρα υπέροχης διαδρομής.


Ο χάρτης με την διαδρομή

Με λίγες δυσκολίες παραπάνω απ' ότι είχα φανταστεί, είχα κάνει άλλη μία κυκλική πορεία στην Πάρνηθα με την χρήση και χωματόδρομων και μονοπατιών. Είχε μεγάλη ποικιλία, τόσο σε βατότητα, όσο και σε εικόνες. Αυτό όμως είναι και το πρόσωπο της Πάρνηθας που πάντα σε εκπλήττει. Εκεί που νομίζεις πως όλα είναι άνετα και απλά, εκεί αρχίζουν και τα δύσκολα!!

Το track της διαδρομής σε μορφή gpx λήψη εδώ.

Το track της διαδρομής σε μορφή kml λήψη εδώ.






 

2 σχόλια: